Friday, March 18

Praktikum

Eile oli meil lõpuks praktikum Saare tallides Ulvi Martini juures. Tõsiselt üks ütlemata huvitav ja lahe päev oli, aga kõigest järjekorras.

Minek oli meil 4 autoga. Meie 3 autoga asusime teele Säreverest , Kristin ja Triin tulid kodust ja käisid Viljandis asju ajamas. Peale üheksat mõni minut olime kohal. Vahetasime riided puhketoas ja Ulvi rääkis meiel eesolevast päevast:

1. Ussirohu andmine kõigile hobustele. ( v.a kastreeritavad täkud )
2. Märade kontroll. Ulvi poolt. Meie uurisime ultrahelist pilti ja katsusime udarat ja ühel märal puhastasime haava põlve peal.
3. hommikul surnud varsa lahkamine Tiit Siiboja poolt
4. 2 täku kastreerimine Tiit Siiboja käe läbi.
5.Lõuna paus
6. Märade rektaalselt puhastamine ja palpeerides emaka katsumine - saime ise katsuda!
7. Versolt võeti spermat puki peal.
8. kontrolltöö

Ja kõigest nüüd pikemalt.

Riided vahetatud ja jagati meid 3 gruppi. Iga grupp läks eraldi isikuga ussirohtusid andma. Meie grupp läks Hedvikaga kaasa ja andsime poistele. Kõik said anda ja meid läks ruttu.

Siis võeti juba esimene hobune pukki. Kontrollisime 3 mära. 2 olid noored ja Ulvi vaatas, kas nad on tärkamas juba ja kas folliikulid on tärganud ja mis olukord üldse on. Kõike täpselt ei mäleta enam.

Peale märade emakate ja munasarjade kontrollimist lahkasime Tiit Siibojaga hommikul surnud varssa. Keiss kui selline oli teada, aga miks juhtus? seda ma proovisime teada saada. NImelt varss ei pissinud. Kürb ja kõik oli korras. Lahkamisel tuli välja, et kürb oleks võinud 1/3 suurem oma suurusest. Põis oli lõhkenud ja kõhuõõs oli täitunud uriiniga. Uurisime, et miks varss pissida ei saanud. Teada me ei saanudki põhjust, sest kõik muu peale kürva suuruse oli korras. Ainult oletati, et häbemluude juurest võis olla mingisugune pitsitus kuseteedele.
Nii mõnigi siin võib ohkida ja ähkida, et fui ja mida me sellest surnust varsast ikka vaatame, aga teada kui õpetlik ja huvitav oli jälgida kõike. Me oleme ju kõike sisikonda ja suguorganeid Ulviga läbi võtnud ja neid elusast peast näha on ikka midagi muud. Varsal on küll enamus asjad läbimõõtudelt väiksemad, aga seda põnevam oli. Vat selline lugu siis sellega.

Järgnes kahe täku kastreerimine. Kõik laabus väga hästi. Tiit suunas hobuse maha õigele küljele ja mina tõttasin tekiga, mis läks näo alla ja silma peale ja olin igaksjuhuks kaela peal. Hobused magasid ennasti ilusti enam vähem kaineks maas juba ja mingit taardumist ja kukkumist oma jalgade otsa ei olnud. Ajasid püsti ja seisid paigal ilusti enamasti.

Lõuna ajal sõime oma kaasa võetud toitu ja tegime teed, sest päris jahe hakkas seal. Õppisime, aga usinasti tööks, mille pidime ka päeva lõpuks tegema.

Peale pausi võtsime mitte tiineid märasid. Neid oli 3. Saime ise mära rektaalselt puhastada ja palpeerida pifurkatsiooni, emakasarvi ja emakakeha. Kõik oli nii huvitav, uus ja lahe. Mina sain katsuda selle surnud varsa mära. Tal oli hästi tunda vasakpoolne emakasarv, sest varss oli olnud sellest sarves. Paremat oli vähem tunda. Keha oli ilusti toonuses veel, kuid mära oli ilusti taastunud. Viimast mära uurisime ka speekulimiga, mis on selline toru, millega saab vaadelda emakakaela . Kõik nägid.

Peale seda suundusime vagiinat valmis panema. Hedvika täitis selle sooja veega ja libestas seespoolt.

Siiri ja Hedvika võtsid Verso. Triin sai omale mõnumemme. Elar võttis spermat, Ulvi juhendas kõrvalt kõike ja kõiki. Esimese korraga ei saanud midagi, aga teisekorraga saime juba tubli 20 ml. Uurisime sperma liikuvust ja konsentratsiooni. Ei ole Verso veel tärganud, aga konsentratsioon oli väga hea.

Peale seda kõike tegime tiinuse peale veel kontrolltöö. Töö loodan, et läks hästi. Kella 5 ajal hakkasime tagasi sõitma. Pidime õhtul veel Säreveres praktikale minema talli. Õhtul saime oma 40 min valmis kõik.

Vat selline vahva päev.


Säreverst siis nii palju, et hetkel käivad hobused maneezis jalutamas, sest tagaaiast teedeamet või keegi võtab lund ära, sest muidu kui see värk kõik sulama hakkab koos sõnnikuga siis täiendkoolituse maja ette voolab see kõik. Täna ma usun, et nad saavad valmis selle. Täna on kolmaspäev.

Toodi k amega suured heina rullis. Läbimõõdult 2 m ja kaaluvad 2 tonni. Hea, et talli sisse mahuvad.

Erikson sai eile ka ussirohtu. :)

Söödan talle hetkel ka natuke müslit, aga leian, et see on ikka nii mõtetu tegevus. Ta läigib ja kõik on korras. Aga talle maitseb see ja saab kindlalt oma asjad kätte, et las sööb natuke paremat kraami peale.

See nv sõidab või kordetab Maris teda. Ma usun, et nad saavad hästi hakkama.

Ehk järjest paremaks läheb. Aga olge terved !

No comments: