Monday, November 15

Võimalused!

Mul on kulunud juba poolteist tundi siin arvuti taga, et lihtsalt blogspot lahti võtta ja kirjutama asuda lõpuks. Aga ma leidsin selle tugevuse endas veel. :D

Kuna meil oli täna vaba päev siis kirjutan ainult Kengitys tunnist. Ehk siis rautus tunnist, kus täna esiteks Mauri värkis pisikese šhetlandi poni ära.



Ja lahkasime hobuse jalga. Lisan siia pilte ka sellest, et kes ei kannata selliseid asju siis see post palun vahele jätta. :)
Tema on siis Mauri.Meie rautus õpetaja. Ta on väga muhe ja tore. Ja see on meie külmaverelise hobuse parem tagumine jalg.



Alustas ta naha eemaldamisega skalpelliga.



See on hobuse jala peal olev sirutaja kõõlus. Neid on 2. Kabjapoolsest otsast läheb laiemaks ja kinnitub kabjaluule. Ülesanne on siis hobuse jalga ette sirutada ja mitte lasta liialt üle painduda.



Selle pildil toimub siis painutaja lihase eemaldamine. Näha on ka nahk, mis oli väga paks ja näha olid ka veresooned.



Välja näevad need siis nii. Üks on pealmine ja teine alumine. Omavahel seotud nagu näha altpoolt. Ehk siis pinnaline ja syvä koukistaja jänne soome keeles. Viib jalga edasi. Nagu näha sealt altpoolt, et see pealmine pool moodustab tupe alumisele. Sinna koguneb siis ka see vedelik, kui õeldakse, et kõõlusetuped on üleval ja jalg paistes. Sõnastus pole kõige parem. See vedelik koguneb kõõlustupe sidemetesse ja naha vahele.
Peale seda uurisime ka kust saab hobusel pulssi katsuda. Näha olid ka need peresoonte augud, kust on võimalik hästi tunda. Mauri rääkis ka, et kuiva jala puhul on silmaga näha kuidas pulss lööb ja karvad liiguvad. Aga seda siis põletiku vms korral.
Kinnitub kabjaluu külge ja ülevalt lihase külge.


Siin on näha siis seeeemaldatud osa. Kui vaadata seal paremal pool sea läbi lõigatud osa siis see on hankoside ja see hoiab hobuse jalga päris tugevama koos, isegi siis kui kõõlused kõik on eemaldatud. Mul on sellest video ka , kuidas Mauri surub jõuga jala peale ja lõikab samal ajal läbi neid sidemeid, et kuidas jalg kokku vajub.

Voohis nulju luu on see. Selle me eemaldasime eelmisel pildilt kui näha.









Seal on siis näha kabjaluud ja kiiluluud.



Selline näeb kabjaluu välja , kui kabja kõhr on luustunud. See kabjaluu on 10 aastase soome hobuse oma. Ta lõpp oli päris valus ja ta panti magama.



Siin on siis näide, kus vasakul pool on normaalne ja tavalise väljanägemisega kabjaluu ja paremal siis luustunud kõhredega kabjaluu.



Saime katsuda ka sellist mulaaži. Oli väga hea näide, kui õhuke siis ikka on see kabjapõhi. Seda on võimalik näha järgmisel pildil. Miks meil selliseid ei ole. :/


Siin on näha ka sirutaja ja painutaja kinnitumiskohad, kui õhuke see kabjapõhi ikka on ja kui hästi on võimalik mitte teadlikul inimesel, kes nt rautab hobust lüüa see nael kabjaluusse.

Rääkisime ka sellest, et sõrgatsi liiges on ainuke liiges hobusel, mis paindub 180 kraadi. Teistel juhtudel nagu pea jne on seal palju erievaid lülisid ja liiteid, et see võimalik oleks, aga sörgatsi liigesel on ainult see sääreluu liitumise koht.

Mauri rääkis ka sellest, et kui hobune on hark varbne ja juba vanem hobuse siis seda ei ole võimalik parandada. Sellega lõhub ära need kõhred, mis seal luude vahel on . Et kui varss on 3 päevane või nädalane siis veel jah, aga hiljem juba mitte. Nt aastasel mitte seda teha.

Homme on meil ka tund ja siis räägime õigetest töövõtetest ja asendist hobuse rautamisel. Saame ka ühe hobuse kelle peal proovida raudu alt ära võtta ja tagasi panna ja vahepeal ka värkida. Oleneb kui palju meil lastakse teha. Loodan,et saan ka käe mustaks teha!

Tänane päev oli sellessuhtes ikka väga lahe ja õpetlik. Keegi meist ei minestanud ja kõik vaatasid vapralt pealt. Kuigi see naha lõhn oli paljude jaoks päris ebameeldiv.

:)

No comments: